keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Numeroiden muistamisesta - yksinumeroiset luvut

Numeroita ei useinkaan ole helppoa muistaa varsinkaan, jos on kyse pitkästä numerosarjasta, joka ei itsessään ole mitenkään erityisen mielekäs. Numeroita voisi koittaa nähdä mielikuvina, mutta ongelmaksi koituu se, että ne eivät sittenkään erotu toisistaan kovinkaan paljoa. Niitä voisi tietenkin koristella keinotekoisesti (esimerkiksi mielikuvissa liekehtivä numero neljä, karvainen numero seitsemän) mutta samalla vaivalla voi valita kutakin numeroa kuvaamaan jonkin jo olemassa olevan objektin, josta on jo valmiiksi voimakas mielikuva. Esimerkiksi näin:

0    auton rengas       
1    kynttilä           
2    joutsen       
3    käsiraudat       
4    purjevene       
5    koukku           
6    tykki           
7    viikate           
8    lumiukko
9    lasso

Jutun juju on siinä, että kukin mielikuva muistuttaa jossain määrin ulkoasultaan tiettyä numeroa. Numero kaksi on kuin joutsenen sivuprofiili, ja numeroa kuusi voi hahmotella pyörillä kulkevasta tykistä. Muitakin vaihtoehtoja toki on. Nelonen voisi olla vaikkapa tuoli, kutonen voisi olla joulukuusi ja kahdeksikko silmälasit. Mikä vain mielikuva on hyvä jos se assosioituu helposti muotonsa tai muun syyn puolesta tiettyyn numeroon. Musta ratsu, nimenomaan shakkinappulana, assosioituu mielessäni lukuun yhdeksän, koska Tolkienin Sormusten herrassa mustia ratsastajia oli juuri yhdeksän. Tämä on minulle luonteva assosiaatio, mutta kukin valitkoon omansa.

Nyt kun työkalu on kourassa, on aika ryhtyä harjoittelemaan. Jos muistettava numerosarja olisi esimerkiksi 234, voisi siitä muodostaa mielikuvan, jossa joutsenen kaulaan kiinnitetään käsiraudat, joiden toinen pää kytketään purjeveneen mastoon. Mielikuvassa purjevene ja joutsen voivat olla suunnilleen samankokoisia. Vastaavasi numerosarja 658 voitaisiin nähdä tykkinä, jonka suusta ammutaan koukku, joka osuu lumiukkoon. Tämä kymmenen luvun muistisääntösarja on helppo ja nopea omaksua. Sillä on kuitenkin rajoitteensa. Paljon käytettynä ja pitkien numerosarjojen yhteydessä on riskinä, että jatkumot menevät mielessä sekaisin, jos sama kuva toistuu usein. Siksi onkin usein parempi käyttää kaksinumeroisiin lukuihin perustuvaa järjestelmää, mutta tästä on hyvä lähteä liikkeelle. 

Tämä perusmenetelmä soveltuu hyvin esimerkiksi erilaisten pin-koodien muistamiseen. Esimerkiksi kännykän pin-koodin mukaiset symbolit voi mielikuvissaan sijoittaa kännykkänsä neljään kulmaan siten, että koodin ensimmäinen numero töröttää kapulan vasemmassa yläkulmassa ja seuraava oikeassa yläkulmassa jne. On tärkeää, että mielikuvasymbolit ikään kuin lävistävät puhelimen, jotta ne näkee mielessä yhtenäisenä kappaleena. Jostain syystä tämä tuntuu auttavan muistamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asiaan liittyvät asialliset ja kohteliaat kommentit julkaistaan.