tiistai 28. tammikuuta 2014

Helppo mielikuvataulukko luvuille 00-99

Lukualueella 00-99 on paljon käyttöä. Sellaisenaan se soveltuu hyvin sukulaisten ja ystävien syntymävuosien mieleenpainamiseen tai vaikkapa tiettyjen tapahtumien vuosilukujen opetteluun. Tämä lukualue riittää varsinkin silloin, jos on asiayhteydestä ilmeistä, mille vuosisadalle tapahtuma sijoittuu. Myös päivämäärien ja kellonaikojen mieleenpainaminen käy tällä lukualueella, vaikka näitä varten kannattaa sekaannusten välttämiseksi luoda myöhemmin oma mielikuvakoodistonsa.

Ennakkovaatimuksena lukualueen mielikuvataulukon opettelulle on oikeastaan vain se, että olet opetellut numeroiden 0-9 vastaavuudet tiettyjen konsonanttien kanssa:

0 = R
1 = L
2 = N
3 = M
4 = T
5 = S
6 = K
7 = V
8 = H
9 = P

Näiden konsonanttien avulla luomme pääluokat, jotka vastaavat kymmenlukuja. Näinollen luvut 50-59 sijoittuvat S-luokan eli soitinten alle. M-kirjaimella alkava soitin eli tässä tapauksessa "marakassi" saa siis lukuarvon 53, koska se kuuluu soitinten pääluokkaan ja se alkaa kirjaimella M.

Version:1.0 StartHTML:0000000155 EndHTML:0000024133 StartFragment:0000000475 EndFragment:0000024116


R = 0 L = 1 N = 2 M = 3 T = 4 S = 5 K = 6 V = 7 H = 8 P = 9
R rähinä rynkky linko nuija miekka tikari sinko keihäs varsijousi hilpari pistooli
L liikenne raitiovaunu lentokone nissan moottoripyörä taksi sukellusvene kuorma-auto veturi helikopteri polkupyörä
N nisäkäs rotta lepakko norsu majava tiikeri susi kettu valas hevonen poro
M meri rantapallo lautta nuotta majakka tursas simpukka koralli vene hai pelastusrengas
T työkalu ruuvimeisseli lasta nitoja mitta taltta saha kirves vasara höylä pora
S soitin rumpu lautaset nokkahuilu marakassi tamburiini sähkökitara kantele viulu harppu piano
K kukka ruusu lumme narsissi maitohorsma tulppaani sinivuokko kielo voikukka hyasintti pelargonia
V vihannes retiisi lehtikaali nauris maissi tomaatti salaatti kurkku valkosipuli herne porkkana
H hedelmä rypäle luumu nektariini mango taateli sitruuna kiwi viikuna hunajameloni päärynä
P pikaruoka ranskalaiset lihapiirakka nakkisämpylä makkara taco sushi kebab wok hampurilainen pizza

Koodasin kunkin pääluokan vielä tietyllä värillä. Värivalinta ei suinkaan ole satunnainen, vaan korreloi pääluokkaa vastaavan kirjaimen kanssa. Niinpä V-rivi on vihreä ja niin edespäin. Kirjaimelle N en keksinyt väriä, joten käytän oranssia, koska appelsiini on espanjaksi "naranja". Muitakin erikoisuuksia taulukossa on. En millään keksinyt N-alkuista liikennevälinettä, joten otin mielikuvakseni 80-luvun Nissan Sunnyn. Samoin pääluokka "rähinä" on hivenen väkinäinen, mutta toimii kuitenkin. Halusin luokan erilaisille aseille, koska niitä oli kohtuullisen helppo keksiä ja ne ovat mielikuvina ainakin minulle riittävän tuttuja.

Mikään pakko ei tietenkään ole käyttää juuri tätä taulukkoa. Voi tällaisen itsekin kohtuullisilla ponnisteluilla rakentaa, tai sitten voi peukaloida tästä mieleisensä vaikkapa vaihtamalla jonkin pääluokan uuteen. Jos kehität kokonaan uuden pääluokan, niin heitä ihmeessä tuotoksesi kommenttina tähän blogikirjoitukseen. Voihan olla, että joku muukin inhoaa pikaruokien ajattelua ja haluaisi mieluummin käyttää esineitä, jotka soveltuvat pääluokan "paleontologia" alle.

Taulukkoa ei ehkä kannata alkaa opettelemaan hampaat irvessä ulkoa, vaan pitää sitä käsillä ja aloittaa mielikuvien koodaaminen. Taulukon etu on siinä, että yksittäistä mielikuvaa vastaavan numeron voi aina palauttaa helposti alkukirjaimen ja pääluokan avulla, vaikkei muistaisi koko muusta taulukosta yhtään mitään. Porkkana alkaa P-kirjaimella ja on ilmiselvästi vihannes, joten se on 79. Jos nyt sitten muodostat assosiaation, jossa tervehdit minua ja ojennat minulle syntymäpäiväkakun, mutta yllätykseksesi huomaat, että kummastakin korvastani töröttää porkkana kaikkine vihreine lehtineen, voi olla että lopun ikääsi muistat sen olevan minun syntymävuoteni. Samalla tavalla voi helposti tallettaa kenen tahansa syntymävuoden. Mitä omituisempi mielikuva sen parempi muistamisen kannalta. Jos haluat vielä oikein irrotella, voit kuvitella kakusta pomppaavan kaniinin, joka alkaa vimmatusti tempoa porkkanoita korvistani. Mukaan voi liittää myös ääniä, hajuja, tuntoaistimuksia ja vaikka vielä omia tunnetilojakin. Mitä enemmän näkee vaivaa, sitä vahvempi mielikuva syntyy. Usein muistamisen vaikeudet ovat oikeasti mieleenpainamisen vaikeuksia. Luin tuon jostain, enkä muista mistä, mutta se oli minusta fiksu oivallus. Muistamisen tärkeydestä riippuu sitten se, että paljonko mielikuvan luomiseen kannattaa aikaa käyttää. Ja kertaustahan tarvitaan kanssa useimmiten. Mutta yllättävän sitkeitä nämä absurdit mielikuvat ovat.

Kiitokset vielä Janne P.:lle arvokkaasta avusta, jota sain joidenkin pääluokkien täyttämisen kanssa.

Ps. Leikkasin ja liimasin taulukon OpenOfficesta, ja jostain syystä se haluaa kertoa tuolla taulukon yläpuolella versiotietoja sunmuuta, mistä en mitään käsitä, mutta jonka siellä kuitenkin ilmeisesti taulukon rikkoutumisen uhalla täytyy näkyä.

3 kommenttia:

  1. Jäi tuossa mainitsematta, että en toki tätäkään mallia ole itse kehittänyt, vaan jostain netin syövereistä sen löysin, mutta toki taasen englanninkielisenä.

    VastaaPoista
  2. Hei, mulla oli heti vaikeuksia tajuta taulukkoa, auttais paljon jos ne pääluokat ois myös numeroina mukana, ilmeisesti siis vasemmassa reunassa vai tuleeko ne siihen yläpuolellekin? Äkkivilkaisulta kuitenkin hyvä apuväline, ehkä mullekin tällasena numerovammaisena..:/ Miks ihmeessä nolla on R eikä O????

    VastaaPoista
  3. Voisihan ne tosiaan olla siinä mukana sekä ylhäällä että sivulla. Sittenhän niitä ei enää tarvitse, kun on tuon konsonanttien ja numeroiden vastaavuuden sisäistänyt siten, että sitä ei tarvitse enää miettiä.

    Jos kirjainten ja numeroiden vastaavuudella olisi käyttöä vain tätä taulukkoa varten, voisi nolla olla O ja muutenkin voisi vokaalit olla käytössä. Samaa konsonanttivastaavuutta voi kuitenkin käyttää myös lukumielikuvien luomisessa välille 000-999, jolloin sanan kolme ensimmäistä konsonanttia ovat ratkaisevia. Vokaalit ovat vain täytteenä ja se kuvio menisi sekaisin.

    Voisi tietenkin olla niin, että jokaista numeroa vastaisi myös vokaali, jolloin kolme ensimmäistä kirjainta sanassa ratkaisisi. Vokaaleja ei kuitenkaan riitä kaikille numeroille ja järjestelmä rajoittaisi muutenkin turhan paljon keksittävien sanojen määrää.

    VastaaPoista

Asiaan liittyvät asialliset ja kohteliaat kommentit julkaistaan.