Kaksinumeroisten lukujen tekniikka on hyvä ja käyttökelpoinen, mutta mikä eteen, jos pitäisikin muistaa kolme numeroa, tai vaikkapa viisi tai seitsemän? Periaatteessa voisi ottaa kaksinumeroisen muistihenkilön ja antaa tälle käteen jokin yksinumeroinen symboli, esim. sukeltajalle käteen lumiukko, niin saamme luvun 568. Tämä menee tosin ehkä liian järeäksi. Parempi on ottaa käyttöön menetelmä, jossa kutakin kolminumeroista lukua vastaa yksi symboli. Näitä symboleita tulee tällöin tarkalleen tuhat kappaletta, joten alkuun voi olla parempi luoda vain menetelmä, jolla niitä luodaan, sen sijaan että loisi ja opettelisi ne kaikki ulkoa.
Otamme käyttöön kaksinumeroisista luvuista tutun konsonanttien ja numeroiden vastaavuuden ja lisäämme mukaan vokaalien ja numeroiden vastinparit. Koska vokaaleita ei ole tarpeeksi, eivätkä ne kaikki ole kovin käyttökelpoisia, otamme mukaan myös muutaman diftongin. Muistisymboli muodostetaan siten, että sanan ensimmäinen kirjain on aina konsonantti, ja toinen vokaali tai diftongi, ja kolmas jälleen konsonantti. Konsonanttien vastaavuushan meni näin:
0 = R
1 = L
2 = N
3 = M
4 = T
5 = S
6 = K
7 = V
8 = H
9 = P
Nyt otamme mukaan vokaalit ja diftongit:
0 = O
1 = I
2 = U
3 = E
4 = A
5 = AI
6 = OI
7 = EI
8 = Ä
9 = Y
Ensimmäinen luku on 000, joka alkaisi ROR. Tämä voisi olla aiemmin käytössä ollut "Rory", mutta pienellä rusikoinnilla "RUORI" käy aivan yhtä hyvin. Sitäpaitsi 000 on niin erikoinen luku, että sen ja ruorin vastaavuuden muistaa kyllä. Seuraava muistettava luku on 111 eli LIL, josta saamme "Lillin" tai "liilan" tai vaikkapa keihäänheittäjä "Lillakin". Tämän jälkeen tulee 222 joka on luontevasti "nunna". 333 on "MEM", joka minulla on muistikortti. 444 puolestaan on "tatti". 555:n kohdalla sovelletaan taas hieman ja otetaan saksan kieli apuun. "Sais" ei käsittääkseni vastaa mitään suomen kielen sanaa, mutta saksan ulostetta tarkoittava sana "Scheisse" ääntyy jotakuinkin "shaisse", mikä riittää tarkoituksiimme. Mielikuva on joka tapauksessa vahva. 777 on "veivi", ja 888 on "häh", mitä minulla vastaa hämillään oleva Hessu-Hopo. 999 on "pyp", jolle en ole keksinyt sen parempaa vastinetta kuin "pyy pivossa", eli taskussa oleva lintu.
Nyt nämä kaikki symbolit sijoitetaan jonkin kymmenpaikkaisen reitin varrelle. Tästä on se etu, että nyt on helppo palauttaa mieleen, mitä numeroa kukin vokaali tai diftongi vastaa, koska konsonanttien vastaavuuden hahmottaminenhan on jo tässä vaiheessa lähes automaattista. Kun tämä on hallussa, voi alkaa luoda tarvittavia muistisymboleita lennossa. Jos esim. haluaa seurata kaupassa tiettyjen tuotteiden kilohintoja, voi laittaa kilohintaa vastaavan symbolin kyseisen tuotteen päälle tai siihen kiinni. Jos esim. porkkanoiden kilohinta on 1,65, voi porkkanoiden joukkoon sijoittaa LOISteputken.
Samaten jos on tarvis muistaa seitsennumeroinen luku, voi luvun pilkkoa osiin näin:
24-84-678
Tällöin otetaan muistihenkilöksi noita, joka hitsaa KEIHästä.
Viisinumeroisessa luvussa muistihenkilö voi yksinkertaisesti pitää esinettä kädessään vailla varsinaista toimintoa.
Näiden kolminumeroisten lukujen kanssa tulee väistämättä vastaan tilanteita, joihin ei yksinkertaisesti voi luoda mitään järkevää symbolia annettujen kirjainten avulla. Silloin pitää vain improvisoida ja kehitellä jokin kohtuullisesti toimiva symboli ja päntätä se ulkoa. Jotkut numerot taas ovat itsessään jossain määrin mielekkäitä, kuten minulle luku 154. Se on erään merkittävän bussilinjan numero, joten käytän linja-autoa kuvaamaan kyseistä lukua, vaikka se voisi olla yhtä hyvin vaikkapa "laituri".
Toisaalta voisi olla hauskaa kehitellä mahdollisimman kattava kolminumeroinen muistijärjestelmä valmiiksi. Ehkäpä voisimme tehdä taulukon, jota täydentäisimme yhdessä?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Asiaan liittyvät asialliset ja kohteliaat kommentit julkaistaan.